Niskavuoren Leipä ensi-iltaan 15.10.2021

Talvella ja pikkujoulusesongissa Maalaiskaupunginteatterin ohjelmistoon saadaan klassikko Niskavuoren Leipä. Näytelmä on pitkästä aikaa koronakurimuksen jälkeen suuri ponnistus harrastajateatterilta ja mukaan onkin saatu suuri työryhmä. Tällä hetkellä harjoitellaan kiivaasti vielä viimeisiä viilauksia ensi-iltaa ajatellen.

Viisi vuotta on kulunut siitä, kun Aarne päätti jättää vaimonsa ja lapsensa, hyvästellä äitinsä ja sulkea Niskavuoren kotitalon oven viimeistä kertaa aloittaakseen uuden, vapaamman ja raikkaamman elämän rakastettunsa Ilonan kanssa.

Näinä viitenä vuotena Niskavuorta emännöinyt Aarnen entinen vaimo Martta, yhdessä vanhan emännän, Loviisan kanssa. Martan ote on ollut hallitseva – jopa vanha emäntä, puhumattakaan palkollisista on joutunut tekemään erilaisia myönnytyksiä, jotta elämä Niskavuorella sujuisi.

Jätetyksi tulemisen haavat ovat syventäneet Martan kovaa luonnetta. Kuitenkin hänellä, niin kuin meillä kaikilla nousee polttavana alkukantaisena tarpeena tuntea lähellä toinen ihminen. Tulla huomioiduksi ja kohdatuksi. Jopa rakastetuksi.

Pehtori saa vastata Martan tarpeeseen, mutta mikä voittaa lopulta, kun valintojen edessä tärkeimpinä mittareina ovatkin kunnia, maine ja taloudellinen turva – jopa uuden elämän kustannuksella?

Päätökset horjuttavat Niskavuoren perustuksia. Vanhan emännän on aika kurottaa kätensä kohti omia lapsiaan, Niskavuoren mullasta kohti kaupungin kiviä.

Vaikka elämä kaupunkilaisena on ollut Aarnelle myötämielinen, ei hän ole sydämessään päässyt irti Niskavuoresta ja sen kiinnipitävästä voimasta – omista juuristaan. Viiden vuoden peittelun, salailun ja oman todellisen tahdon tukahduttamisen paljastaminen ajaa Ilonan ja Aarnen elämän perustuksiltaan . se pudottaa kaiken kokeneen vanhan emännänkin polvilleen.

Tarjoaako se kuitenkin samalla myös mahdoolisuuden sille, että Niskavuoren perustukset vahvistuisivat ja muualta maailmasta katsottaisiin Niskavuorta jälleen ylöspäin? Onko vanhan emännän sydämen syvin toive mahdollista toteutua – saako hän poikansa takaisin kotiin?

Niskavuoren leipä on Hella Wuolijoen kirjoittama näytelmä vuodelta 1938. Hän julkaisi teoksen salanimellä Juhani Tervapää. Näytelmä sijoittuu 1930-luvun hämäläiselle mahtitilalle, jossa korostuvat vahvatahtoisten naisten ristiriidat ja miesten tasapainoilu sekä rahan, kunnian ja maineen säilyttäminen – inhimillistenkin tarpeiden kustannuksella.

Elämä janottaa nähdään kesällä Kesäteatteri Eerolassa

Vallitseva koronavirus tilanne on alkanut rauhoittumaan Pohjois-Savossa. Tämän vuoksi voimme ilolla ilmoittaa, että musiikkinäytelmä Elämä Janottaa nähdään kesällä 2020 Kesäteatteri Eerolassa. Kuitenkin näytelmän ensi-ilta siirtyy torstaiksi 2.7.2020.

Kesäteatterimme on suuri ja pystymmekin huomioimaan turvavälit ja väljyyden, jotta kaikilla on turvallista nauttia esityksestä. Kahviossamme ja muutenkin teatterilla noudatetaan tehostettua hygieniaa.

Lipunmyynti esityksiin on jo alkanut. Liput voit ostaa kätevästi suoraan netistä lippupisteen sivuilta tai kaikista lippupisteen lipunmyyntipisteistä mm. kaikilta Suomen R-kioskeilta. Lippuja voi myös varata suoraan teatterilta numerosta 050 354 2023 tai sähköpostilla seija.teatteri@gmail.com

Tervetuloa nauttimaan musiikin ja huumorin siivittämistä hetkistä Kesäteatteri Eerolaan!

Terveisin: Kiuruveden Maalaiskaupunginteatterin hallitus ja Elämä Janottaa työryhmä.

Elämä Janottaa Kesäteatteri Eerolassa

Huumoria ja Lapinlahden lintujen musiikkia

Kesällä 2020 Kesäteatteri Eerolassa nähdään Tapio Liinojan ja Mikko Kivisen käsikirjoittama sekä Marja Hannulan ohjaama Elämä janottaa -musiikkikomedia. 

Näytelmässä  eletään 1980 -luvun loppua, jossa kaupunkilaispoika Morgan lähetetään kesätöihin maaseudulle. Tarinassa nähdään ainakin kylän isoin pohatta Johansson, tämän kaunis tytär Aino, kylän moporyhmä Hurjat, hulvattomat ortodoksimunkit sekä koetaan selviytyä  kyläjuhlasta, salaisuuksista ja rakkauksista. 

Musiikkikomedia sopii kaikenikäisille kesäteatterin ystäville ja siinä naureskellaan sekä kaupunkilaisille että maalaisille ja huumori on hervotonta, sillä näytelmä sisältää. Lapinlahden Lintujen musiikkia sekä  otteita niiden sketseistä. Näin hauskan näytelmän tahdissa jaksaa teatteriharrastaja heilua koko kesäteatterikauden ajan aina kesäkuun lopusta elokuulle asti.

Teatteri on vakiinnuttanut kävijämääränsä

Edeltävän vuoden 2019 kausi on saatu päätökseen ja voidaan taas todeta, että Kiuruvedellä kulutetaan teatteria, ja ahkerasti. Edeltävällä kaudella Maalaiskaupunginteatteri esitte kolme näytelmää Hulvaton Hotelli, Kaksi Puuta ja Housut Pois. Kokonaisuutena kausi sujui hyvin ja mukaan saatiin hurjasti uusia kasvoja. Kävijöitä teatterissa oli totuttuun tapaan noin 2500.

Seuraavalla kaudella 2020 aloitamme ohjelmiston vasta kesällä. Nyt meillä on aikaa panostaa laadukkaaseen kesäteatteriin, jossa näytelmää siivittää live orkesteri! Kesälle odotetaan mahtavia kelejä ja kuorevirran rannasta raikuvaa naurua 🙂